Primerjava

17.01.2008

 Sistem otroških dodatkov v Sloveniji ( tabela se veže tudi na plačilo vrtca saj veljajo isti odstotki); tako je urejeno pri nas:

otroski-dodatek.jpg

Za primerjavo še nekaj sistemov otroških dodatkov držav po katerih se tako radi vgledujemo in primerjamo standard,cene živil/oblačil in urejenost, ter dostopnost javnih storitev.Podatki iz tabele 1 so Avstrijski in v pojasnilo da se vrednosti seštevajo ( primer: 1.otrok 105,40 ,2. otrok 105,40+12,80 ,…) s tem , da je otroški dodatek v vseh primerih univerzalen( tabele od 1 do 4),se pravi , da niso vezani na dohodke družine ( starši +otroki).Ostali transferji pa so rešeni malce drugače , kot pri nas ,s tem da poznajo dodatek za veliko družino,pa za enoroditeljsko,podobno kot pri nas je urejeno za mame , ki so ostale doma ( družine 4+ pri nas),…Torej tabela 1 je avstrijski sistem,tabela 2 je danski model,v tabeli 3 je stanje iz Nemčije in v tabeli 4 model Irske ( ki jo tako radi primerjajo in nekateri celo “opevajo”,kot deželo , kjer je vse tako “idealno”).Preberite , razmislite in se najdite,ter si ustvarite neko sliko o razmerah pri nas in drugod, o tem kako bi vso stvar lahko zastavili pri nas in morda bi bil vaš otrok na boljšem ,če bi uvedli” univerzalca”,ali pa bi vaša družina dobila manj.

otroski-dodatek2.jpg

 Tako vsebina je znana in sedaj se bodo zakresala mnenja,morda celo vsule žaljivke v smislu “imate že tako vse , pa si še želite denar,ki je namenjen našim otrokom” in podobno.Pripravljen imam zelo zanimiv odgovor , ki bo tema enega od naslednjih postov.Zdaj pa ,ali imate mnenje o sistemu otroških dodatkov .

Hvala že v naprej.

 • Share/Bookmark

V kategoriji Aktualno, Cinizmi, Naši Otroci

 

2 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. zaspanka  |  17.01.2008 ob 10:39

  Kaj pa to, da dobis odločbo, da spadas v 1. dohodkovni razred, torej tistega do 15%, otroskega dodatka pa imas dolocenega za drugi dohodkovni razred? In gospa na CSDju te ze eno leto niti ne poslusa in ti govori, da ima ona prav in da je prav napisala v odlocbo… Sama birokracija, kjer nasanka clovek zaradi napake uradnika: in uradnik ima vedno prav, ceprav v zakonu pise drugace. Kam pa spada to, tudi v Evropo?

 • 2. samoocka  |  17.01.2008 ob 11:01

  samoocka

  Zaspanka,imaš možnost pritožbe na upravnem sodišču.Daj v javnost.Sam sem ravno dokončal post,ki bo “osvetlil” neko povišico(pokojnin).Lahko , da so gospa na CSD-ju računali še preživnine,pa kakšno drugo vsoto, ki jo dobita od “države”.V otroškega se štejejo tudi preživnine ,pa odškodnine,pa nadomestila ( raznorazna),pa dediščine,…,potem je pa znesek drugačen od dohodninske.Sicer pa ali misliš, da smo v Evropi še kako drugače , kot “geografsko”? (cinizem)Da o stroških prehrane/oblačil ne bi zgubljal besed.Sicer pa poglej si pokojninski sistem(plačujem več,da bom dobil manj/ali nič).Birokrati pa ,dobra tema za post( o nezmotljivosti )(cinizem).
  Bodita fajn.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe to the comments via RSS Feed