Svečka

18.11.2007

Včeraj zvečer smo prižgali svečko , kot jo prižigamo že dolgo , že 25 let.A tokrat smo prižgali svečko na polici za rože ob stopnišču.Že dolgo vemo in spoznavamo kako kruta je lahko cesta in mi smo plačali neprecenljiv davek.Cesta nam je vzela otroško Življenje, ker je nevestni voznik “pozabil” na omejitev hitrosti v naselju in ker je moral na “špil” , na maturantski ples in se je mudilo.Tako se je mudilo, da je bilo Otroško Življenje naenkrat brez vrednosti,samo da bi prišel pravi čas, da ne bi zamudil;kruto se sliši, a zamudil je za nekaj ur oziroma baje tisto noč ni igral.A najbolj kruto je , da je brata zadel na drugem smernrm vozišču , ko je ta prečkal cesto,se pravi na drugi strani.

Kasneje so se vsi zgovarjali na objekt ob cesti, na neustrezno ureditev ceste,to da bi nekdo omenil, da je bil ključni razlog za nesrečo “prehitra vožnja” pa se je bolj “pozabljalo” oziroma se na to ni polagalo toliko pozornosti.Še ko je prišlo do tožbe v zvezi z odškodnino se je le-ta zavračala, ker ni bila “polna krivda” šoferja ampak so bili tu tudi “tehnični” razlogi.Mama je bila tukaj še drugič ranjena in samo sposobni odvetnici in sodniku , ki je trdno vztrajal na tem , da voznik nosi odgovornost v polni meri.Si je pa predstavnica zavarovalnice privoščila cinizem “da je potrebno počakati leto dni , da se bo določila končna višina odškodnine”; a brat je bil mrtev,njegovo telo je počivalo pod gredico rož.Ampak tista ženska se baje ni dala in ko je sodnik dejal , da bodo pač plačali še kakšno odškodnino za “dodatne duševne bolečine” je odnehala s svojim milorečeno “čudnim” vedenjem; toda že takrat je branila zaslužek zavarovalnice ( že takrat v socializmu so se pojavljali zametki kapitalizma , to da ni pomembno kako glavno , da je dobiček).

Toda tudi sam vem , kako je ležati v bolnici, ko “alkohol” trči vate.Možak je imel 1,50 g/l izdihanega zraka,uničil je nekaj avtomobilov in poškodoval ljudi.Sam sem preživel nekaj časa v bolnišnici,pa doma na raznih fizioterapijah.Še danes imam občasno bolečine v hrbtenici in levi nogi,da ne pozabim , da sem nekaj časa uporabljal “bergle”.Lahko bi se zgodilo , da za novorojenca ne bi kupovali vozička , ker bi se lahko vozil na očetovem (cinizem).

Kazni same ne bodo rešile ničesar.Obstajajo boljši mehanizmi in učinkovitejše metoda kaznovanja.V mislih imam javno koristno delo in seznanitev s posledicami nesreč.Ali se nekateri sploh zavedajo koliko ljudi lahko trpi zaradi njihovih dejanj.Pri poškodbi ali smrti je tukaj cela skupina ljudi; so svojci (otroci , partnerji, roditelji,..),prijatelji/znanci,ter družba na splošno( stroški zdravljanja,rehabilitacije,zagotavljanje eksistence poškodovanim ali družinskim članom preminulih,…)?

Odgovor je veliki NE!!! Ki kriči  in zahteva ukrepanje , ki ga kazni ne bodo rešile; nenazadnje so lahko tisti , ki izvajajo represijo za vzgled , toda dokler bodo ustavljali na avtobusnih postajališčih in ogrožali potnike,ko bodo sami kršili predpise,…, bodo ljudje , ki ne dajo veliko nase izvajali “pokol” na slovenskih cestah,sejali žalost in bolečino po slovenskih domovih,”ustvarjali” sirote,…!?

ZAKAJ NE BI ENKRAT ORGANIZIRALI PROTESTA PROTI MORIJI NA SLOVENSKIH CESTAH?ZATO , DA SE ZAGOTOVI VARNOST NA CESTAH IN NASPLOŠNO V DRUŽBI?

Morda zato, ker to ni v korist sindikatom in vladi,kdo ve morda oni; morda pa bi moral to organizirati kakšen avto klub/združenje šoferjev.

Prižgali smo svečko v spomin in opomin.Hvala , ker ste jo prižgali z nami.Lepo in predusem varno nedeljo , še naprej vam želimo.

 • Share/Bookmark

V kategoriji Aktualno, Globina duše

 

6 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. zaspanka  |  19.11.2007 ob 09:14

  Dokler nisi neposredno vpleten v posledice nesrece, se pac ne zavedas. In ne, nikoli se ne bo nic storilo v tej smeri, da bi bilo lahko tega manj.
  Sicer pa, sedaj imajo tudi zavarovalnice cisto zgresen sistem. Ker imam zavarovan avto, lahko nekoga zbijem in tudi ce bo zavarovalnica svojcem izplacala ogromne vsote denarja, imam jaz (z alkoholom ali brez) najvisjo vsoto za placati 2 milijona starih tolarjev. Vsaj tako je bilo v primeru, ko sem se sama srecala s tem. Motorist je placal brez problema, a mlad fant, njegov prijatelj je umrl in jaz bom santala se nekaj casa… Medtem ko oni pije in vozi se naprej…

  Ne, ni je primerne kazni, saj ljudje nimajo vec vesti.
  lp

 • 2. mami3  |  19.11.2007 ob 10:10

  In veš kaj je še bolj cinično, da sedaj če ti otoka mlajšega od osmih let povozi avto so avtomatzsko krivi starši, ker je zakon, da otrok do dopolnjenega osmega leta nima na cesti kaj početi brez staršev.

  In ko ej meni sina povozil avto ni nobenega zanialo, da je punca volila cca 90km/h skozi vas, da ni imela veljavbnega vozniškega dovoljenja….
  Kriva sva bila avtomatsko jaz in mož pa čeprav ime mali še danes posledice in jih bo imel celo življenje nobenega prav malo ne briga. In kakšna odškonina? pa je nič, rekli so nama naj bova lepo ti, ker bova midva plačala vse, čelo za duševne motnje voznice. Pha, toliko v vrednosti otorškega žvljenja.

  pa bog mi daj moč, da nikoli amapk res nikoli, ne bom nebenega povozila.

 • 3. samoocka  |  19.11.2007 ob 17:58

  samoocka

  Še en cinizem;policijski avto parkiran na prostoru za invalide , zraven njega pa avtomobil invalida (označen z nalepko) in obvestilo redarstva o prekršku.
  Mami 3 ; res da smo odgovorni za otroke, ki brez našega spremstva ne smejo v promet,toda da kdo vozi brez vozniške/prehitro-malo mi smrdi po kakšni “španoviji”.Je pa res , da imaš včasih občutek,da zakoni veljajo le za ene.
  Zaspanka; “Kdor ima resnično rad sebe , ima rad tudi druge,kajti imeti rad sebe pomeni ,da počnemo to , kar si želimo, da bi drugi storili nam.In ko pazimo nase pazimo tudi na druge.”
  Danes je VEST zamenjal velik EGO in ta dela same probleme.
  Tudi sam malo šajtram po karambolu in včasih nisem sposoben niti tega , da bi se igral z mojima sončkoma.

 • 4. DeeDee  |  19.11.2007 ob 19:55

  Tudi mi smo prižgali svečko.

 • 5. majrim  |  22.11.2007 ob 12:34

  veš kaj je najbolj žalostno pri vsem tem?? da povzročitelj ostane nekaznovan…bolečin,ki jih ob tem doživiš ti itak nihče ne more pomagat prebolet…sama sem bila udeležena v nesreči,ko je umrl otrok 3 leta star in sem vidla kako je poletel skozi okno..trije avti smo bli,kriv pa mulac ker je hitro vozil…in taki trenutki ti ostanejo za vedno v spominu…sama sem postala mama in če me je česa strah,je to cesta (pa zelo rada vozim)…pa še nekaj v opomin strašem; VEŽITE SVOJE OTROKE!!!!!!!!!!!!…tebi pa srečo!!!

 • 6. solinar  |  27.11.2007 ob 08:58

  solinar

  Sam sem dosti na cesti in to kar videvam je res groza…prehitra vožnja, prehitevanje v škarice, v nepregledne ovinke, izsiljevanja…da ne govorim o kulturi parkiranja…grozni smo Slovenci, resnično grozni…čez noč se ne more ničesar spremeniti – z dobro politiko do tega problema bi se pa na daljši rok lahko obrnilo na bolje: v šolo dati uro prometne vzgoje, pa starši bi morali že od malega otroke pravilno vzgajati o obnašanju na cesti tako v avtu kot drugače. Kako naj otrok bo drugačen od mamice, če ta avto ustavi na prehodu za pešce in ga tam tudi pusti, ko tega malčka pelje v vrtec in to dan za dnem? Otrok misli da je to pravilno in to ima vcepljeno potem v glavi že vse od malega…

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe to the comments via RSS Feed