“Citat”

10.10.2007

Obstaja citat , ki nekako pove na otroško preprost način resnico o Življenju , o dogodkih okoli nas in v nas samih.Pove enostavno , a hkrati je teža besed vredna razmisleka in zamisleka.Citat je iz filma , ki je film ,ki mi zelo blizu na nek svoj, a skoraj dobesedni način.

…Sedi na klopi avtobusnega postajališča in v rokah drži škatlo čokoladnih bombonov in ko jo ponudi sočakajoči reče:” Mama mi je vedno dejala, da je Življenje , kot velika škatla čokoladnih bonbonov nikoli ne veš, kaj bo v njej.”…

Ste kdaj pomislili , da je to kar dobra primerjava za Življenje samo.Dogodki , ki nam jih ponuja so kot čokoladni bomboni , zaviti v lep celofanast papir , pa v folijo,so tudi takšni , ki so brez ovoja.Dokler ga ne odviješ in poskusiš ne zveš kaj se skriva v njem, kaj je v njegovi biti, v srži.So različnih oblik in okusov , podobno , kot so različni dogodki in ljudje v našem Življenju.

Potrebno se je le odločiti in poskusiti,se prepustiti dogajanju , se učiti in Živeti, pa čeprav je kdaj sredica grenka in polna pelina ali pa je kdaj opojno osladna.Tako kot škatla bombonov ponuja tudi Življenje možnost izbire ali pa je to le iluzija? Zvemo lahko samo tako , da se odločimo za “bombon” in ga poskusimo, ni druge, pa čeprav včasih nismo zadovoljni z občutenim oziroma doživetim.Ampak to je ta naša “škatla čokoladnih bombonov” , ki ji rečemo Življenje.

Potrebno se je le prepustiti in Živeti toda ali smo sposobni sprejeti te ” bombone” ali pa bomo “odvijali” vse po vrsti dokler nam ne bo po volji okus in vsebina.Toda tako , kot ne vemo kaj nam ponuja škatla čokoladnih bonbonov dokler je ne odpremo , tudi v Življenju ni vse v naprej določeno , znano. Včasih je svet topel in nasmejan , spet drugič je poln solza in žolči prepira in bolečine bolezni, a od nas je odvisno , kako bomo cenili in ovrednotili ta ” bombon” , ki se skriva v bonbonieri Življenja.Nekdo bo nejevoljen nad grenkobo odvitega , spet drugi si bo dejal , da bo naslednji slajši ali pa bi lahko bil ta še bolj grenak.Nekdo se jezi na vse skupaj in bi najraje vse zabrisal v koš , spet drugi je hvaležen , da mu je dano Živeti, pa čeprav ne ve kaj bo dobil , kaj bo prinesel dan , ki prihaja.

Sam sem do sedaj odvil nekaj zelo sladkih bonbonov ( otroka , prijatelji,…) , pa tudi nekaj grenkih sem polizal ( propad zakona , bolezen,…) , takšna je pač ta moja škatla čokoladnih bonbonov.

Je pa hudič , ker se bo podražil kakav in z njim poslednično tudi čokolada, no sicer pa Življenje nam je namenilo bolj grenki bonbon , kar se tiče cen.Morda pa se bomo tako naučili bolj ceniti to , kar nam daje , kar ustvarjamo.Sicer pa prava Čokolada je itak bolj grenka ( ker nima” primesi” in je bolj čista, kvalitetnejša, bolj zdrava).

No zdaj grem pa pojest še kakšeno čokoladko , potem pa zobke umit , pa spat.

 • Share/Bookmark

V kategoriji Film, Globina duše

 

4 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. zaspanka  |  11.10.2007 ob 09:39

  Hej, ta film imam tudi jaz v spominu:)
  In res je, vsak bonboncek je drugacen, v vsem zivljenju ni dveh istih… In res moramo dati vsakemu bonboncku posebej priloznost, da nam pokaze svoj okus, ali je sladek ali ne… A okusati jih moramo previdno, da koga ne ‘ugriznemo’ prevec ali da koga ne ocenimo napacno…
  Tudi pri nas je sladkoba doma:) Le da cokolado kupujemo v Avstriji, kar se pozna po kvaliteti (sploh pri Milki), sedaj pa se bo se pri ceni (tam bo malo manjsa podrazitev(?))…

  Sladke pozdravcke od naju s Saro:)

 • 2. mimi  |  15.10.2007 ob 08:50

  A tiste ta grenke pa posladkaš z smetano in medom?

 • 3. samoocka  |  15.10.2007 ob 21:05

  samoocka

  Tudi zdravila so grenka pa pomagajo.Tudi kakšen grenak mora biti , da znaš ceniti sladke.

 • 4. samo jaz  |  18.10.2007 ob 14:29

  Ne dolgo nazaj, sem na tv ujela Forresta. Od nekdaj mi je všeč, toda ugotovila sem, da ga z leti drugače dojemam. Predvsem tole s škatlo bombonov – ugotoviš, kako to zelo drži.
  In lahko rečem, da dobro, da so vmes tudi grenki bombončki – tako vsaj veš, kako dobri so tisti sladki :)

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe to the comments via RSS Feed