“Brezplačno šolstvo…”

29.05.2007

Ob tem pojmu se vprašam kaj je tu sploh brezplačnega?Šolske potrebščine plačujemo starši,pa popoldansko varstvo , pa kosila in malice.Plačujemo tudi strokovne sodelavce ( učitelje) in sicer iz posebne postavke pri plači.Tako , da ne moremo govoriti o “brezplačni šoli”.Tega niti nikoli ni bilo , razen za nekatere , ki se s tem javno pohvalijo , zraven pa ne povedo , da so ali veliki veleposestniki ali pa S.P.-ji , pa tudi takšni , ki izkoristijo sistem se najdejo.

Še v prejšni državi to ni obstajalo , ali pa je bilo podobno, s to razliko , da smo več generacij uporabljali iste učbenike in je bilo zelo malo delovnoh zvezkov , smo bolj pisali in tako trenirali pravopis.Tudi nekakšnih šol v naravi ni bilo, pa ekskurzij ( ko ne veš čemu so sploh namenjene) ni bilo.Saj res , da takrat ni bilo raznih agencij .pa zasebnikov z avtobusi, pa še kaj…

A ja saj res tako mimogrede , vam je najbrž znano, da s plačilom ekskurzije plačate le to tudi strokovnim sodelavcem?

Pa pustimo to za drugič.Poglejmo raje strošek za Prvošolčka , sem sem vštel le nujne stvari , take ,ki so obvezne:

*delovni zvezki ( po priloženem seznamu , ki ga dobimo starši) = 82,50 €

* potrebščine po izbiri učiteljev   = 39,50 €

* šolska torba pa se cene gibljejo od 30€ pa do 60€ ali več

To nekako nanese od 160€ pa tudi do 250€ , ko priračunamo stroške kosil , malic in popoldanskega varstva , da oblačila nekako potisnemo na stran.

Sicer za prvi razred brezplačno sposodijo dve ( 2 ) knjigi – učbenika , a če jo vaš prvošolček poškoduje jo plačate po ceni nove .No mimogrede , da ne bo pomote to tudi ni brezplačno , spomnite se sklada v katerega daste vsak mesec pri plači.

Tako , da ne bi o brezplačni šoli , ki je zgolj iluzija , ki pa marsikoga preslepi , toda realnost je drugačna , včasih prav “tragična” , zato moramo poiskati način , za rešitev teh stisk.

Vprašanje :” Ali bi darovali En (1) € , če bi kakšno podjetje ali organizacija dodala Dva(2) €  , k vašemu enemu?”  Velja razmisliti in morda se bo zganilo kakšno podjetje in bo akcija možna.

Razmislimo malo in Hvala Slovenija , ker se v tebi še najdejo ljudje dobrega srca.

  • Share/Bookmark

V kategoriji Aktualno, Cinizmi

 

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe to the comments via RSS Feed