Čez tire v smrt

11.05.2007

Zgodilo se je v Ljubljani kakšen dan nazaj.Tragično.Tako za svojce umrle in poškodovane , pa tudi za strojevodjo.O mrtvih vse lepo , a nikoli nisem razumel ljudi , ki plezajo čez varnostne ograje med tiri , ko pa je v bližini urejen prehod , pa podhod , nadhod…Srečanje z vlakovo brutalno silo do 2000ton ( tovorni vlak) , ne pušča zasilnih izhodov in le redki so preživeli to brutalnost.Takšni dogodki so naša najhujša “nočna mora” o tem sanjamo in ko doživimo vse to ; spremlja te povsod skrito tam v podzavesti in ko podoživljaš vse to – krik v spanju , premetavanje … čeprav nisi kriv boli.Takrat izgine vsa romantika poklica , vse se ti pokaže v najbolj temnih barvah.Nimamo pravice do 100% bolniške, nimamo pravice do preventivnega dopusta s strani delodajalca , lahko nas pošljejo k psihologu , če gremo v stalež zaradi stresa in potem, lahko se zgodi , da nikoli več ne bomo za krmilom lokomotive. In vse to zaradi neprevidnostimalomarnosti nekoga drugega in samomora.In potem smo krivi mi .

Stanje je takšno kot je , a to še ne pomeni , da ni znakov , da ni zapornic , podhodov, nadhodov .A vse to bo brez pomena dokler se bodo iskale bližnjice in potem…“nezavarovani prehodi”…Želim si spoznati človeka , ki je pogruntal ta termin.Takih prehodov ni , ne obstajajo , ker so vedno varovani.Utemeljitev je povsem preprosta- prehodi so varovani najmajn dvakrat in to s cestno prometnimi znaki ( v knjigi o CPP je celo lep opis ) in s strani železnice ( oznake ob progi , posebni ukrepi s strani strojnega osebja ) , tu se konča oz. pade teorija o nezavarovanosti .

Realnost in izkušnje kažejo na to , da se vedno večkrat dogodi , da vozniki obvozijo kolono vozil pred spuščenimi zapornicami in potem … Posledice so “krvave” in zelo neprijetne za oko, verjemite mi vse to sem že doživel.Ni potrebno biti dober fizik , da si znate predstavljati posledice, pa vas še včasih presenetijo posledice ( ponavadi v negativno stran).Nerazpoznavnost pločevine in najhujše, popolno zmaličenje človeškega telesa( posebej pri samomorilcih).

Ni potrebno , da si psiholog ali psihiater , da si nekako predstavljate ta stres , ki ga doživljamo ob teh dogodkih, posebej če omenim , da nas obravnavajo , kot potencialne krivce . Sicer poznamo tako imenovano “preventivno smeno” , prepoved nadaljne vožnje a … drugi dan je spet služba in … včasih se vprašam kako zmoremo vse to?

Sam sem spremenil način dojemanja dogodkov in filozofijo življenja , a dogodki se vžgejo vate in te za vedno zaznamujejo.

Na koncu ostanejo žrtve  , tiste , ki so umrle in tiste , ki živijo naprej – svojci , katerih bolečina je neopisljiva in … tudi mi smo žrtve pa čeprav nam tega ne priznavajo in nam ne nudijo niti osnovne pomoči – drugod poznajo svetovalni razgovor , tako imenovano nadzorstveno vožnjo ( ko se prva vožnja po dogodku opravi pod nadzorom instruktorja) , poznajo preventivno odsotnost , ki jo krije delodajalec in poznajo odškodnine ( v Nemčiji je dobil strojevodja 9000€ odškodnine v primeru povoženja samomorilke).

Sočustvujem s svojci žrtev , a vse bi bilo lahko prihranjeno , če bi se zavedali , določenih dejstev in varnostnih ukrepov.Predvsem pa zakaj so urejeni prehodi , podhodi , signalizacija in zapornice in  zakaj je v križišču STOP znak?

Zato nikar čez tire in nikar v smrt , imejte radi sebe in prihranite nepotrebne travme drugim.

HVALA !

 • Share/Bookmark

V kategoriji Aktualno

 

2 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. ribafish  |  11.05.2007 ob 12:19

  Zanimivo in poučno je slišati o takem dogodku tudi z “druge strani”, torej strojevodje. Vprašanje (ker se pač na to prav nič ne spoznam): ali sploh je kaj, kar lahko strojevodja naredi? Si predstavljam, da tistega jekla v gibanju ne moreš ustaviti kot avtomobila na prehodu za pešce (pa še tega ljudem prepogosto ne uspeva)…

  LP, RF

 • 2. samoocka  |  11.05.2007 ob 13:35

  samoocka

  V večini primerov ni mogoče storiti prav ničesar , lahko le zavreš ( sprožiš zaviranje v sili) in …potem trenutki so dolgi . Pri mali hitrosti se da še kaj rešit a takih primerov je malo. Ja tudi sam opažam tako neustavljanje pred prehodi za pešce , tako pa je …včasih ne pomagajo niti zapornice.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe to the comments via RSS Feed