Enostarševstvo

5.05.2007

Sedeli smo in pili kavo , klepetali kar tako , kot klepatajo prijatelji , pa se zgodi ; prisedel je znanec in načel temo ,ki je zame vedno izziv , ne pusti me “hladnega”. Tarnal je o denarju , pa čeprav delata oba , pa o tem kako zalo mu gre slabo na tem svetu in potem se obrne k meni , češ ti imaš vse , kar hočeš , zdaj ko si … Govoril je nekaj o zastojn vrtcu , o “bajnih” otorških dodatkih in preživnini , po njegovem sem pravi bogataš , da mojo plačo ne omenja . Nasmejim se in ga še bolj podžgem , iz njega pridejo besede , ki ti dajo misliti .

Ko se je zgodilo , da sem ostal sam z dvema malima otrokoma , mi je edina stala ob strani družina , sicer ne popolnoma , a važno je , da je bila to večina. Ko sem s tem seznanil delodajalca , so me gledali , ne bi o tem , nekdo mi je rekel celo to , da se ločujem zaradi kredita ali čase podobnega ( no mogoče eno počnejo to). A verjel mi ni skoraj nihče .Takrat sem doživel mobing , dobesedno in od takrat se borim , izobražujem  in uveljavljam pravice ( ne iščem “mehkih hrušk”). Vodja me je , baje “pomotoma” , dal v turnus kjer se dela tudi do osemdeset nočnih , samo za informacijo.Obrnil sem se na sindikat in tam , to je zgodba za sebe , ni komentarja , ker ni bilo vsebine . A vztrajnost ( beri tečnost) se splača, nekako sem svojo stisko zaupal, kadrovnici, ta pa  šefu in takoj drugi mesec sem bil v razporedu , kjer je le nekaj nočnih in ugodnejši delovni čas. A še vedno nekateri ne razumejo.

Posebno poglavje so bolniške , ki kaznujejo starše v enostarševskih družinah.Beseda teče le o bolniških za tako imenovane adrenalinske športe , o tem da bi dali neko pravico staršem enostarševskih družin , pa imaš občutek , kot da nas ni.Predlog je naslednji , prvi teden se staršu ( v enostarševski družini) prizna 100% , nato pa 90% ; pogoj je le , da se definira status ( o tem drugič).Tako ne bomo prisiljeni pošiljati “bolanih” otrok v varstvo ( a to je včasih edina rešitev). 

Problem Otroških dodatkov je naslednji in to , kar bom zapisal bo morda , koga razjezilo , konec koncev ima pravico do tega. Moja ideja gre v smer “Enaka starost,enaki otroški dodatek”.Zakaj? Prvi argument je sistem preživnin , ki se izplačujejo iz preživninskega sklada ( znesek ni odvisen od “splošnega” premoženskega stanja , ampak od starosti otroka. Argument številka dve , govori o diskriminaciji mene kot starša in mojih otrok- definirajmo to takole , pravica mojih otrok do otroškega dodatka ( znesek ) se zmanšuje premosorazmerno z mojimi dohodki in ju to da hodim v službo tako kaznuje dvakrat ( prikrajšana sta tudi za čas z menoj) , namesto da bi me kot starša stimulirali. Tretjič to , da dobim kot starš v enostarševski družini ( samohranilec) 10% večji dodatek je milo rečeno norčevanje.

Pojavi se še varstvo otrok , tako v instituciji in izven . Problem vrtcev je eden večjih in podpiram idejo o brezplačnih vrtcih z dodatkom na dvoizmenskosti oz. kot je primer v nekaterih državah , da imajo to urejeno celo na nivoju podjetja ( na Hrvaškem so za primer taka podjetja).Zakaj ? Povsem preprosto , delovni čas ne poteka samo dopoldan ampak moramo nekateri starševi delati tudi popoldan ( predvsem storitveni in intenzivni sektor) .V prid brezplačnim vrtcem , pa govori moja osebna izkušnja , čeprav sem sam z dvema otrokoma sem uvrščen v peti in četrti plačilni razred , s tem da večji del staršev plačuje prvi morda drugi razred . In nekaj jih ne plačuje , ne razumite me napak, a tudi tu se počutim diskriminiranega oz. sta to moja otroka. A sam nekako prenesem ta strošek , a postavimo se v položaj delavke , ki dela v storitveni dejavnosti , plača znaša tam okoli 520€ in zaradi plače dobi manjše otroške , plačuje vrtec in otroci so prikrajšani za kvalitetni čas z njo , če je še Enostarševska so ponavadi problemi s preživnino , varstvom . Torej zakaj ne bi stimulirali starševstva konkretno ne le z nekimi kvazi zakoni , ki bodo nekako kvazi poskrbeli za to . Določimo enostavna , a učinkovita pravila , brez sivih con in možnosti zlorab ( definirajmo Enostarševsko družino in njene pravice).

Zdaj pa o preživninah , temi ki jo lahko premlevamo in premlevamo , pa bodimo konkretni , če sta bivša partnerja na nivoju ni težav in se ponavadi uredi . A na vrsto pridejo težave z neplačevanjem , nerednim plačevanjem in na koncu Preživninski sklad . Moja osebna izkušnja s Skladom je vse prej kot pozitivna in občutek imaš , da smo mi zaradi njih in ne oni za nas , da o dolgotrajnosti očitnih primerov neplačevanja vse poteka zeelo počasi. Imam sklenjeno poravnavo (pravnomočno) , sodbo ( pravnomočno) , izvršbo ( pravnomočno) in sem upnik zneska okoli 2000€ ( kot zakoniti zastopnik) , pa je začel teči šesti mesec odkar  vodim vse postopke na Skladu. Morda bo ta mesec ugodno rešeno ,a šest mesecev , čeprav otrokoma dolguje že za 14 mesecev preživnin je le odločno predolgi čas. Zato prosim opozarjate na to in podobne stvari , govorite in imejte Radi svoje Otroke .

S trudom in opozarjanjem nam mora uspeti  nekako dokončno definirati naš  status in dobiti kakšno pravico , ki nas bo stimulirala , nam dala voljo in predvsem rešila naše stiske , stiske otrok , jim dala vedeti , da niso nič slabši , ker so v Enostrševski družini , ampak imajo srečo in starše , ki jih imamo radi .Predvsem pa si moramo pomagati med seboj.

Tako bomo zaprli usta ljudjem , ki mislijo popolnoma mimo , nevede ali namerno povzročajo težave in nas diskriminirajo , nekateri pa celo v stilu “slovenske folklore” delijo modre nasvete . A ponavadi se nekateri znajdejo še v slabšem položaju . Hvala , ker ste prebrali to moje kratko razmišljanje  in lahko noč deželica moja.

 • Share/Bookmark

V kategoriji Aktualno

 

2 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. katarina  |  6.05.2007 ob 00:34

  katarina

  čestitam. lahko to prenesem na našo spletno stran? jasno ,da lahko. hvala. .)

 • 2. midve s Saro  |  6.05.2007 ob 09:18

  res je, tudi mene ima marsikdo za bogatasinjo iz razloga, da sem sama. in ni jih malo, ki se cudijo, kako da se pri vsem tem denarju, ki mi ga ‘pokloni’ drzava, vozim z zbitim,starim, nevarnim avtomobilom, stanujem v stari stari hisi in nisem oblecena ‘brezhibno’… ocitki padajo, kaj sele, ko pojamram, koliko me bo prisel vrtec-vsi mislijo, da imam avtomatsko zastonj, v resnici pa bom placala prav tako kot dvostarsevske druzine-plus to, da tam oba delata-imata placo, jaz pa sem studentka…ja, pri studentih se stvar se malo bolj zakomplicira, ce si stars student, je teh kvazi bonitet in bogastva se trikrat manj-ker si pac student in naj te zivijo starsi…
  zakoni, razmisljanje… LOGIKA? Ma, ni vredno besed…
  pozdravcke!

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe to the comments via RSS Feed